9 Nisan 2015 Perşembe

Kına İle Saç Boyama

Saçlardaki beyazları kapatmak veya değişik bir görünüm elde etmek için saç boyası kullanılır. Saç boyası kullanıldığında, saçlarda meydana gelen yıpranma ve beraberinde gelişen diğer sorunlar malüm… Geçmişten günümüze kadar gelen öyle bir doğal saç boyası var ki saçları sadece boyamakla kalmıyor, aynı zamanda saçları besleyerek daha güçlü ve canlı hale getiriyor. Saçlara zarar vermeyen ve uzun süre kalıcılığı olan bu doğal saç boyasının adı kına. Evet çoğunlukla kına gecelerinde ele yakılan bu geleneksel boya kadınların saçları için de harika bir boyadır. Kına ile saç boyama evde kolaylıkla her bayanın uygulayabileceği bir yöntemdir.
Eskiden kadınlar henüz saç boyaları ortada yokken saçlarını kınayla boyamışlardır. Kına saça doğal bir kızıllık veren ve saçlardaki beyazları kapatmakta oldukça etkili bir doğal üründür. İçinde hiçbir katkı maddesi olmadığı için herhangi bir alerjik reaksoyana neden olmaz. Dikkatli bir şekilde uygulandığında kızılın değişik tonlarında birçok renk elde edilebilir. Saçları kına ile boyamanın birçok avantajı vardır:
  • Kına saça zarar vermez, tam aksine saçları onarır, besler ve saç üzerinde oluşturduğu koruyucu tabaka ile saçları dış etkenlerden korur.
  • Kına diğer saç boyalarına oranla daha etkili ve kalıcıdır. Saçları yıkadıkça akmaz oysaki kullandığımız birçok kızıl boya nerdeyse tüm yıkamalarda akar. Akmayan bir boya olması kınanın en büyük avantajlarından birisidir.
  • Kına diğer saç boyalarına oranla çok daha ucuzdur ve evde kolaylıkla uygulanabilir. Saçları boyamak için tek başına yeterlidir, ilaveten başka bir ürün kullanmayı gerektirmez. Saçlara kızılın değişik tonları uygulanmak isteniyorsa o zaman evinizin mutfağında bulunan doğal ürünlerden az miktarda kullanılabilir.
  • Saçlarınızı kimyasal boyayla boyayıp renginden memnun kalmazsanız bunun geri dönüşü zor ve zahmetlidir. Saçları kısa aralıklarla üst üste boyamak onlara zarar verir. Kına da böyle bir zarar söz konusu değildir.
Kına İle Saçlar Nasıl Boyanır?
Saçları kına ile boyarken diğer saç boyalarında kullanılan yöntem tatbik edilir. Kınanın farkı uygulanması değil, kullanım kolaylığı ve işlevidir. Eğer siz de saçlarınızda doğal ve parlak kızıllar istiyorsanız onları kınayla boyayabilirsiniz. Kısa saçlar için 25 gramlık bir paket kına yeterli gelecektir. Eğer saçlarınız omuzlarınızdan aşağı sırta kadar uzunsa iki paket, çok uzun saçlarınız varsa yaklaşık dört paket kına yeterli gelecektir. Kınayı saçlardaki beyazları kapatmak için kullanıyorsanız ve beyaz saçlarınız biraz fazlaysa 6 paket kadar kına temin etmeniz gerekir.
Saçlarınızı kınayla boyarken daha koyu bir kızıl olmasını istiyorsanız hazırlayacağınız kına harcında limon suyu veya ada çayı kullanabilirsiniz. Daha kırmızımsı bir kızıl renk elde etmek için nar suyu, kızılın açık tonları için de 1 tatlı kaşığı zerdeçal kullanabilirsiniz. Saçlarını kınayla boyamak isteyenler için kınayı hazırlama ve uygulama aşamalarını anlatıyoruz.
Saçları Kınayla Boyamak İçin Gerekli Malzemeler
  • Saçlarınızın uzunluğuna yetecek kadar kına
  • 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
  • Metal bir kap
  • Boya fırçası veya yumuşak bir diş fırçası
  • Sıcak su
  • Bone
  • Eski bir tişört veya üzerinizi örtmeye yarayacak herhangi bir koruyucu örtü
  • Vazelin, ıslak mendil
  • Eldiven
Hazırlanışı ve Uygulanışı
Kınayı metal kaba boşaltın, içine bir tatlı kaşığı zeytinyağı ilave edin. Saçlarınızda farklı kızıl tonları istiyorsanız bunun için kullacağınız adaçayı, zerdeçal, nar suyu veya limon suyunu da ekleyin. Elinize bir eldiven giyin ve yavaş yavaş sıcak suyuda ilave ederek kına harcını karmaya başlayın. Kınayı kararken içinde topak kalmamasına dikkat edin ve tüm malzemeleri çok iyi karıştırın. Hazırladığınız kına çok cıvık veya katı olmamalıdır. Sürülebilecek krem kıvamına geldiğinde boyama işlemine geçebilirsiniz.
Saçlarınızı boyamaya başlamadan önce üzerinize kullanmadığınız eski bir tişört giyin veya üzerinizin boyanmaması için havlu veya başka bir bezle güzelce giysilerinizi koruma altına alın. Alnınıza, şakaklarınıza, ensenize yani kınanın bulaşabileceği bölgelere vazelin sürün. Böylece kınanın teninizi boyamasını engelleyebilirsiniz. Saçlarınızı bir tarak yardımıyla tutamlara ayırın ve diplerden uçlara kadar boya fırçası ya da diş fırçası ile boyayın. Saçlarınızda beyaz teller varsa bunlara daha fazla kına sürün. Saçlarınızın tamamını kına ile boyadıktan sonra başınıza bir bone geçirin. Bu şekilde en az 2 saat bekledikten sonra saçlarınızı bol suyla yıkayın. Kınanın saçlarınıza daha iyi işlemesi için ilk yıkamada şampuan kullanmayın bunun yerine balsamla yıkayın.
Kına ile saç boyama evde kolaylıkla uygulanabilecek ve saçlara zarar vermeyecek bir yöntemdir. Yakın zamanda saçlarınızı kimyasal bir boyayla boyadıysanız veya saçlarınızda perma vb varsa, saçlarınızı kınayla boyamak için 3 ay kadar beklemeniz gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder