13 Temmuz 2016 Çarşamba

İmplant Diş Ve Protez Diş Hekimliği

Dental implant, eksik olan dişlerin işlev ve estetiğini tekrar sağlamak emeliyle çene kemiğine yerleştirilen ve uygun malzemeden yapılan yapay diş köküdür. Ananesel kaplama, köprü ve damak protezlerine göre çok daha güvenli, fonksiyonel alternatif rehabilitasyon şeklidir.
Son zamanlarda ise dental implant diş kavramı yabancı kaynaklı bir kelime olmasına karşın halk arasında da bilinen ve konuşulan bir kelime haline gelmiştir. Popülerliği artan implant kelimesinin Diş hekimliğine ilmi bir kavram olarak girmesi ise son 20 senede olmuştur. dental implantların kelime mananına bakıldığı vakit dental dişle alakalı, implant ise doku içine konan, yerleştirilen mananına gelen kelimelerdir.
Dental İmplant ise; Diş eksikliğini gidermeye ve ağız bölgesinde kayba uğrayan bölümleri bitirmeye yönelik çene kemiğinin içine veya üzerine yerleştirilen ve implant isimi verilen bir alt yapıdan destek ve tutuculuğunu sağlayan titanyumdan üretilen takma yapılardır.
Kolay olarak implant fiyatları ise; Yapay bir dişin çene kemiği içine yerleştirilmesiyle natürel diş gibi görev yapmasını sağlamaktır. Bu yapılan implantlar sayesinde insanlar, giderek kaybettikleri natürel dişlerinin yerine aynı konforunu sağlayan yeni yapay dişlere sahip olabilmekte ve hayat konforlarını yine kazanabilmektedirler.

Diş İmplantı Nasıl Yapılır?

Diş implantları, insan vücudu ile tamamiyle uyumlu küçük titanyum vida ve üzerine gelen abutment ile birleştikten sonra bir kron yapılarak (porselen veyahut zirkonyum) tedavi bitirmektedir. Yukarda söz edilen titanyum vida doğal diş kökünün görevini yapması için geliştirilmiş çene kemiğine son derece uyumlu yapay diş köküdür. İmplant tedavisi bir yada daha fazla olan diş kayıplarında kolayca uygulanabilir. İmplant tedavisi olmuş hasta aynı gün normal hayatına dönebilmektedir.
İmplant tedavisine muayenehane ortamında, lokal anestezi yapılarak başlanmaktadır. Cerrahi operasyonlara karşı kaygı duyan hastalarda ise sedasyon ve lokal anestezi kullanılarak implant işlemine başlanır.
Anestezi işleminden sonra cerrahi operasyonla diş eti açılarak çene kemiği ortaya çıkarılır. Ortaya çıkan çene kemiğine ilk olarak küçük çaplı kılavuz deliği açılır. Daha sonra rehber delik yavaşça genişletilerek implantın yerleştirileceği forma uygun hale getirilir. Çene kemiğindeki deliğin mertebeli olarak genişletilmesi sayesinde kemik üzerinde oluşacak travmatik tesir de azaltılmış olur. Daha sonra çene kemiğinde açılan boşluğa implant vidalanarak yerleştirilir.
İmplant vidasının yerleştirilmesinden sonra bölgedeki osseointegrasyonun oluşması için (implantın kemikleşmesi) ve implant yapılan bölgenin iyileşmesini beklemek için implantın üzerine savunucu bir kapak vida yerleştirilir. Açılan dişeti dikilerek kapatılır ve birkaç aylık bekleme sürecine geçilir.
Birkaç ay sonra,savunucu vida çıkartılır ve dental implantın üzerine geçici bir kuron yerleştirilir. Geçici kuron,dişetinin doğal olarak kendini şekillendirebildiği ve çevreninde büyüyebildiği bir şablon olarak görev yapar. Dişeti şekillendikten sonra geçici kuron, kalıcı kuronla (protez diş yada zirkonyum diş) değiştirilerek tedavi bitirir.
Tedavi bitirdikten sonraki süreçte doktorlarınızın teklifleri ve ilaç kullanımıyla beraber iyileşmeniz hızlanacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder